donderdag 19 september 2019

"met consent van sijne vader" ~ geboortejaar Pieter Ott herzien

"de bruidg: geassist: met consent van sijne vader" ~ ondertrouwinschrijving te Hoorn, 1749   

Tot nu toe ging ik ervan uit dat Pieter minderjarig was bij zijn ondertrouwinschrijving op zaterdag 19 juli 1749 te Hoorn (d.w.z. jonger dan 25 jaar en dus geboren ná juli 1724), omdat zijn vader 'assisteerde' (d.w.z. getuige was) "met consent". Dit blijkt een misverstand te zijn omdat ook ouders van meerderjarige aanstaande bruiden en bruidegommen hun consent gaven, zo is gebleken uit een steekproef.

Tot nu toe werden 24 inschrijvingen (tussen 7 juni en 6 september) gezien, waarbij in slechts één ander geval consent werd gegeven aan een bruid die al ruim 25 jaar oud was: Geertje Jacobs Pronk (inschrijving 16-8-1749), gedoopt RK 11-3-1724 Hoorn st. Cyr., d.v. Jacob Gerrits Pronk en Aefje Lamberts van Bunnick. Een overeenkomst is dat ze katholiek was en dat niet de naam van haar vader werd vermeld. Het eerste zal voor meer bruiden/ bruidegommen in de steekproef hebben gegolden.

[ook tussen 3 mei - 7 juni en tussen 6 sept. - 15 nov. geen andere voorbeelden van consent gevonden]

Ik zal nog meer voorbeelden zoeken en nagaan of er een patroon te ontdekken is.

Als we ervan uit gaan dat Pieter wèl te Deventer is geboren (a.d.h. van geref. lidmatenregistratie op belijdenis in 1753), en zijn ouders al getrouwd en bij het regiment waren voordat het in Deventer garnizoen betrok, zal Pieter geboren zijn in deze periode (dat rgt. Drimborn te Deventer lag), d.w.z. tussen lente 1722 (aankomst voor 24 mei) en lente 1725 (vertrek tussen 22 april en 12 mei).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten